Twee methoden om te ontdekken hoe jouw droomtuin eruitziet.

Eve in the Garden of Eden, Henri Rousseau 1906-1910, Pola museum of art

In search of my mother’s garden, I found my own. – Alice Walker

De beste tuinen zijn niet de tuinen die nagemaakt zijn naar het droombeeld van een ander, maar de tuinen die voortkomen uit het hoofd en het hart van de tuinier/ontwerper zelf. Het hoeft geen tuin te zijn die voldoet aan het heersende schoonheidsideaal. Toch zie je in één oogopslag: deze tuin heeft spirit, dit is wat bijzonders.

Als je zo’n bezielde tuin wilt, die je met liefde zult onderhouden, zal je niet al die prachtige voorbeelden van andere mensen als uitgangspunt moeten nemen. Het begint met het ontdekken waar jouw eigen hart van gaat zingen. Later kun je de voorbeelden van anderen gebruiken ter inspiratie of om jouw droombeeld van de tuin uit te werken.

Hoe kun je je losmaken van alle informatie die voorhanden is en ontdekken hoe jouw eigen droomtuin eruitziet? Misschien loop je er al jaren mee te worstelen om dit beeld duidelijk te krijgen. Ik zal je twee methoden laten zien waarmee je jouw droomtuin in de komende weken kunt ontdekken. 

De binnenwereld als hulpbron

De buitenwereld waarin onze tuin ligt is een vaste wereld. We kunnen hem veranderen met onze handen. Om dit te doen moeten we precies bedenken wat we gaan doen en zijn we afhankelijk van ons lichaam, geld, tijd en middelen. In de buitenwereld zijn onze mogelijkheden begrensd.

In de geest van ieder van ons ligt een wereld verscholen waarin alles mogelijk is. Op bitterkoude winterdagen kan het in jouw binnenwereld volop lente of zomer zijn. Je kunt er ademen onder water of een boek lezen op een wolk. Je kunt er de meest fantastische tropische kas hebben of een boomgaard met witte schapen.

De binnenwereld laat ons met beelden zien wat onze diepste verlangens zijn, wat het dichtst bij ons hart ligt. Zij is helemaal eigen aan onszelf; ze houdt geen rekening met de mening van andere mensen. In deze binnenwereld ligt onze droomtuin verborgen. Daar ga je naartoe!
Van wat je ziet in de droomtuin kun je afleiden wat jij mooi vindt en met welke elementen je in de buitenwereld een tuin naar jouw hart kunt maken.

Eerst laat ik je zien hoe je ’s nachts dromen kunt ontlokken over de droomtuin. Daarna vertel ik je hoe je op klaarlichte dag een innerlijke reis maakt naar de droomtuin.

Dromen ontlokken

Dromen doen we allemaal en het gaat ons gemakkelijk af, daarom beginnen we hier. Het lijkt of dromen helemaal spontaan en willekeurig opduiken, alsof ze ons overkomen en wij geen invloed hebben op hoe en wanneer ze zich voor doen. Het is echter goed mogelijk om bij jezelf een droom over de tuin te ontlokken. Door te oefenen zul je er steeds beter in worden. Dat doe je op deze manier:

Zorg dat jouw hoofd met de tuin bezig is

Dromen gaan vaak over wat je hebt gezien of over datgene dat je bezighoudt. Sinds ik ben gaan schrijven over de tuin, lig ik daar in bed vaak aan te denken. Daardoor droom ik vaak over tuinen. Voor je gaat slapen kun je kijken naar afbeeldingen van tuinen op internet, fantaseren over de tuin of bladeren door wat groene tijdschriften.

Spreek de intentie en het doel uit

Door je erop in te stellen om over de tuin te dromen kun je de kans groot maken dat dit gebeurt. Neem van binnen een verwachtingsvolle houding aan en spreek in jezelf uit wat je wilt dromen en wat het doel is van die droom: “Ik ga dromen over mijn droomtuin, zodat ik leer hoe ik de tuin van mijn dromen kan maken.” Herhaal dit een aantal keer en val heerlijk in slaap.

Ga terug naar de droom

Als je bezig bent met het ontlokken van dromen zal je na enige tijd merken dat je wakker zult worden terwijl je midden in een droom zit. Dommel je weer weg, dan gaat de droom vanzelf door. Voor je teruggaat naar de droom kun je je voornemen hoe de droom verder gaat. Als je bijvoorbeeld droomt over een tuin waar je erg trots op bent, ga dan terug naar de droom en kijk wát jou zo trots maakt.

Heb pen, papier en de wekker bij de hand

De herinnering aan dromen vervliegt snel. Zet de wekker op het nachtkastje, want als je uit bed vliegt om het alarm uit te zetten kun je de droom onderweg verliezen. Op het moment dat je wakker wordt, nog voor je je ogen open doet, kun je ze het best herinneren. Lig even terwijl je wakker bent en blijf dicht bij de droom: wat zag je? Zorg dat je pen en papier hebt klaarliggen om daarna meteen aantekeningen te kunnen maken van de dingen die zo mooi waren in de droomtuin. Noteer ook de ideeën die dromen je geven over jouw tuin in de buitenwereld. Doen! Anders ga je ze zeker verliezen.

Innerlijke reis

Een snellere manier dan het ontlokken van dromen is het maken van een innerlijke reis. Daarmee kun je binnen enkele minuten een bezoek brengen aan jouw droomtuin. Dat werkt zo:  

De befaamde roze olifant; denk er eens aan? Kun je hem voor je geestesoog zien? Vraag hem maar om een handtekening. Wat doet de olifant? Kijk maar. Als je zo de aandacht naar binnen keert begint er vast een filmpje in je hoofd te spelen. Je start de film en vervolgens gaat het vanzelf verder zolang je er je aandacht op richt.

Zo kun je ook een innerlijke reis maken naar de droomtuin. Dit is een methode waarmee je ongehinderd door alle gedachten en opvattingen die je hebt over hoe een ideale tuin eruit zou moeten zien, kunt ontdekken met welke elementen je een tuin naar je hart kunt realiseren. In de wereld van de intuïtie wordt rechtstreeks blootgelegd wat het beste bij je past.

Voor vertrek

Dit is een lekkere winteroefening voor binnen. Leg, net als bij het dromen, pen en papier binnen handbereik en ga op een plek zitten waar je niet gestoord wordt door mensen of lichamelijke sensaties zoals honger, dorst of kou. Kruip lekker onder een dekentje bij de kachel. Je kunt gaan liggen als je dit liever doet dan zitten, maar je loopt het risico om in slaap te vallen.

De innerlijke reis begint

Eerst ga je je diep ontspannen. Sluit de ogen. Voel hoe de stoel je gewicht draagt, hoe je helemaal ondersteund wordt. Richt je aandacht op de ademhaling. Adem rustig in en uit, helemaal naar de buik. Er is alleen de ademhaling. Indien er gedachten in je opkomen, laat ze dan gaan, door je aandacht terug te brengen naar de ademhaling. Tel wanneer je helemaal stil, rustig en geconcentreerd bent langzaam terug van 10 naar 0. Voel hoe bij iedere tel het lichaam zwaarder aanvoelt. Als het helpt kun je je voorstellen dat je met een lift bij iedere tel een verdieping naar beneden gaat.

Wanneer je teruggeteld hebt tot 0 (en de lift uit bent) sta je voor een deur. Welke kleur heeft hij? Zie van welk materiaal hij gemaakt is, kijk naar het deurbeslag. Leg je hand op de deurklink of –knop. Als je dadelijk de deur open maakt zie je een looppad. Stel je er alvast op in. Maak de deur maar open.

Hoe ziet het pad er uit? Hoe voelt het onder jouw voeten? Volg het pad een stukje. Concentreer je op het lopen over het pad en de ademhaling. Na een poosje kom je bij de ingang van een tuin, jouw droomtuin. Wat zie je?

Ga de tuin in en wandel rond. Kijk aandachtig, zonder oordeel. Observeer alleen maar. Welke planten zie je, hoe lopen de paden, welke materialen zie je, welke kleuren en vormen? Als je het beeld niet scherp kunt krijgen, ga dan even ergens zitten en neem de tijd.

Wanneer je daar zin in hebt ga je de tuin weer uit. Loop het pad over, terug naar de deur. Ga de deur door en sluit hem achter je. Nu richt je de aandacht weer op de ademhaling. Tel van 0 naar 10 terwijl je terug komt naar de buitenwereld. Voel de stoel waarop je zit. Open jouw ogen.

Leg vast

Schrijf meteen op wat je gezien hebt of teken het. Als je de reis later nog een (paar) keer maakt zul je zien dat bepaalde elementen steeds terugkeren, dit is belangrijke informatie! Schrijf op wat je feitelijk zag en wat je mooi vond. Als het je spontaan ideeën geeft over de tuin in de buitenwereld, dan kun je die ook opschrijven, maar ga er nog niet over nadenken voor het droombeeld compleet is.

Weet je nu hoe jouw droomtuin eruitziet?

Dit is een vraag waar je best even over kunt doen. Het is nog lang geen lente, je hebt de tijd!  Het is in dit stadium niet belangrijk om te weten of en hoe het te realiseren is. Wat je nu doet is een droombeeld maken dat je later kunt vertalen naar jouw tuin in de buitenwereld. Loop er maar eens één of twee weken mee rond. Ontlok tuindromen en maak de innerlijke reis naar de droomtuin een paar keer.

En vergeet niet: maak aantekeningen! Dit is straks de sleutel waarmee je de vertaalslag kunt maken: als je goed voor ogen hebt waar je van droomt, maak je met deze informatie uit de binnenwereld een ontwerp voor de droomtuin in de buitenwereld.

1 comment

Leave a Reply