‘Spark joy’ in de tuin met de Marie Kondo-methode

“Wat schijnt de zon mooi op mijn hart.” Verzuchtte mijn vierjarige zoon tijdens zijn eerste wandeling zonder jas. Het feest dat lente heet is weer volop losgebarsten. We kunnen weer naar buiten; met het hoofd in de wolken en de handen in de grond! De lente staat voor een nieuw begin; de natuur wordt wakker, gaat in opbouw en de mensen beginnen hun in de winter beraamde plannen uit te voeren. De afgelopen winter heb ik het huis opgeruimd volgens de methode van de Japanse opruimconsultant en auteur Marie Kondo. Dit heeft me zoveel opgeleverd dat ik het interessant vind om haar manier van kijken te vertalen naar de tuin. Ik zal je vertellen hoe ik weer blij werd van de voortuin en hoe ik een opgeruimde start heb gemaakt in de lente. Ik hoop dat je geïnspireerd raakt om er ook mee aan de slag te gaan.

De Marie Kondo-methode in het kort

Samengevat houdt de opruimmethode van Marie Kondo, ook wel KonMari-methode genoemd, het volgende in: Je legt alle spullen bij elkaar, één categorie per keer (achtereenvolgens; kleding, boeken, papierwerk, diversen, sentimentele waarde). Als alles bij elkaar ligt zul je zien dat je véél meer spullen bezit dan je nodig hebt. Vervolgens pak je ieder item afzonderlijk vast en voel je of je er blij van wordt. Simpelweg door jezelf de vraag te stellen: “Does it spark joy?” Spullen waar je blij van wordt zijn de spullen die je houdt. Alle andere spullen bedank je en doe je weg. Tot slot kies je een goede vaste plaats waar je de spullen bewaart.

‘Spark-joy’ in de tuin

Bij de KonMari-methode begin je met het bij elkaar leggen van alle items van een bepaalde categorie. Natuurlijk is het niet mogelijk om alle onderdelen van de tuin per categorie op een stapel te gooien. Met tuingereedschap, ornamenten en bloempotten kun je dit doen, maar daarna houdt het op. Je kunt wel ieder item per categorie langs gaan, wat voel je bij:

 • de levende onderdelen (bomen, heesters, vaste planten),
 • de ‘harde’ onderdelen (bestrating, erfafscheiding, schuurtjes/daken) en
 • diversen (tuingereedschap, ornamenten en bloempotten)?

Of je blij bent met een item is het enige criterium. Je neemt afscheid van alles waar je je niet blij over voelt. Wees niet bang dat je dingen die je echt nodig hebt gaat weggooien, want de spullen die echt nut hebben zullen je een blij gevoel geven. Heb je geen geld, tijd of fysieke mogelijkheid om nu het alternatief te kunnen plaatsen, bijvoorbeeld voor de lelijke erfafscheiding? Dan weet je nu wel dat je er ooit afstand van gaat nemen. Ga de stappen zetten om dit mogelijk te maken; sparen, plannen, spierkracht inschakelen.

Voorbeeld uit mijn tuin: Het ging te ver om de hele tuin in één keer helemaal aan te pakken. Ik had er vooral zin in om blij te worden van de voortuin (ong. 6 bij 8 meter). Eerst ging ik de levende onderdelen langs: Om te ontdekken welke heesters en vaste planten ik had om te kunnen toepassen ben ik eerst de hele tuin, voor en achter, zorgvuldig gaan wieden en ontdoen van dood materiaal. Bij iedere heester en plant die ik tegenkwam vroeg ik me af: word ik blij van jou? Was het antwoord nee, dan mocht hij gaan. Zo heb ik eindelijk de enorme ligusterbol, die ik hield uit schuldgevoel, laten gaan. Dit leverde me ruimte en mogelijkheden op voor een betere indeling van de voortuin! Altijd gewild, nooit durven doen, wat een bevrijding! Vervolgens was de bestrating aan de beurt: Twee jaar geleden hebben we de bestrating opnieuw laten aanleggen. Ik ben hier nog erg blij mee. Mooi zo laten dus. Over de categorie ‘diversen’ was ik ook snel uit: Er staat een slijpsteen die herinnert aan de vorige bewoonster. Op de boerderij waar zij opgroeide werden hier de scheppen aan geslepen. Een dierbare erfenis en prachtig tussen het zilvergroene met paarse kattenkruid.

Alles zijn eigen plek

Nu de items waar je blij van wordt zijn overgebleven ga je bekijken hoe je alles een goed plekje kunt geven. Kijk naar de indeling van de tuin en de verhouding tussen groen en steen. Ben je er blij mee? Is dit het  moment om er iets aan te veranderen? Kijk naar de borderopbouw; ritme, structuur, hoog, laag, afwisseling van bladvorm en -kleur, kleuren van de bloemen, bloeitijden. Zijn er planten die zich niet zo prettig voelen waar ze staan? Schuif met de beplanting en zet alles op de juiste plek. Je zult inmiddels zien wat er nog ontbreekt en wat je zou willen toevoegen. Als je dan gaat winkelen; doe dit dan ook met het ‘spark joy’ criterium; koop alleen dat waar je je echt blij over voelt.

Voorbeeld uit mijn voortuin: Groen en steen bevonden zich op de juiste plek en ik ben blij met de verhouding tussen hen. Met de borderopbouw was ik niet tevreden. Daar ben ik door de jaren steeds mee aan het sleutelen geweest. (Manoeuvrerend om die enorme ligusterbol, die almaar groter en kaler werd.) Ooit ben ik begonnen met ong. 80 verschillende soorten bloeiende vaste planten uit zaad. In die tijd waren er mensen die mij ‘de bloemenvrouw’ noemden. Leuk allemaal, maar het gaf wel een chaotisch beeld voor het huis. Ik ging het aantal soorten beperken en koos planten die langere tijd mooi waren. Mijn vriend vroeg daarna om grotere groepen van één soort voor nog wat meer rust en orde. Dat heb ik eens uitgeprobeerd, ongeveer 7 stuks bij elkaar. Het nadeel van grotere groepen vaste planten in een kleine tuin is dat het moeilijker is om groepen te herhalen en zo ritme en structuur aan te brengen en dat er grote gaten vallen als een soort niet mooi meer is of het niet goed doet. Het winterbeeld was erg kaal geworden. Met de enorme ligusterbol uit de weg kon ik goed zien hoe ik wilde herhalen. Ik kocht eerst meer wintergroene heestertjes, wintergroene vaste planten en een extra soort siergras, waar ik een basis mee maakte. Vervolgens ben ik de groepen vaste planten in kleine stukjes gaan opdelen en op meerdere plekken in de tuin laten terugkomen. Er bleek tot mijn grote blijdschap ruimte over voor de Dahlia’s die ik zo graag terug wilde. Schitterend zijn ze in combinatie met siergras, rode bladplanten en duizendknoop. Ik heb nu een mixbeplanting met ritme en structuur door herhaling van planten en verwacht een mooier winterbeeld. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat uitgroeien!

Wat KonMari je oplevert in de tuin

Ik heb gemerkt dat het toepassen van een ‘vertaling’ van de KonMari-methode mij een heleboel kan opleveren in de tuin:

 • Blijdschap; wat ‘spark joy’ oproept blijft.
 • Rust; alles wat negatieve gevoelens oproept verdwijnt.
 • Ontspanning; je hebt alleen nog wat je met plezier zult onderhouden.
 • Een opgeruimde tuin, waarin alles zijn eigen plek heeft.
 • Planten die het goed doen (op de plaats waar ze staan).
 • Beter overzicht; je ziet wat er ontbreekt en wat je zou willen aanschaffen.
 • Er komt ruimte voor wat je echt graag wilt hebben.
 • Bewuster en minder kopen; niet wat je dénkt te moeten willen, maar waar je echt blij van wordt.
 • Een mooiere tuin.

Ik blijf deze methode zeker gebruiken als ik met andere delen van de tuin aan de slag ga. Je zou het ook eens moeten proberen!

Meer over Marie Kondo

Wil je meer weten over de methode van Marie Kondo?

 • Lees haar boek The Life-Changing Magic of Tidying Up’.
 • Kijk op Netflix naar haar serie ‘Tidying Up with Marie Kondo’ waarin ze mensen thuis helpt opruimen doormiddel van haar methode.
 • Verder staat Youtube ‘vol’ met filmpjes van mensen die evenzeer door haar geïnspireerd zijn als ik.

4 comments

Lieve marjolein..wat fijn dat jij zo blij wordt van je tuin ..blijdschap is heel belangrijk..
Nou vindt ik je tuin altijd al mooi aangelegd hoor.
Zoveel kleur , pracht en verscheidenheid aan bloemen en planten.
Vooral genieten hoor.❤️

Mooi, Marjolein, die vertaling van de opruim methode van Marie Kondo naar de tuin. Ik zal ook eens kijken naar mijn fuchsia collectie en in het duivenhok.

Leave a Reply